Vzletět s RESem do oblak, ale jak? Udělej si prak!

1. Sežeň si vhodnou gumu. Nechci Tě odrazovat od pokusů objevit nový světadíl, ale pokud chceš ušetřit čas a neprocházet slepé uličky, které mimochodem za Tebe již prochodili jiní, kup žlutou gumu od Seta Modelltechnik. Buď přes KLeM SMČR nebo přímo od Seta Modelltechnik či od Zeller Modelbau. Přeměř ji a zkrať na délku 15 metrů.

2. Sežeň si rybářský vlasec v délce 100m a průměru 0,7mm.

3. Spoj gumu s vlascem. To je pro nezkušeného poměrně oříšek. V našem klubu plném nezkušených větroňářů jsme to vyřešili tak, že jsme si nechali poradit zkušenějšími. Nechali jsme vyrobit jakousi hmoždinku, kterou vsuneme do gumy na obou koncích, zajistíme pevně stahovacími pásky a pojistíme smršťovací bužírkou. Na oba konce gumy navlékneme kroužek na klíče.

Na jeden konec navážeme na kroužek vlasec, na druhý konec navlékneme karabinu, kterou bude celý prak připojen ke kotvícímu kolíku.

Vlasec zakončíme praporkem či padáčkem a vlečným kroužkem. My jsme ještě okoukali z originál praku Zeller vychytávku, kdy je mezi kroužek a konec vlasce vložen zhruba půlmetrový kus silnější pletené šnůry, která jednak nese praporek či padáček a také brání nebezpečí pořezání ruky napnutým tenkým vlascem. Samozřejmě je pak délka vlasce o ten kus pletené šňůry kratší.

Hotový prak je třeba na letišti něčím ukotvit do země a po použití jej na něco navinout. Jako kotvící kolík může fungovat třeba větší stanový kolík či lépe vhodný kovový profil s dírou pro připojení karabiny. Na navinutí je nejvhodnější plastová či dřevěná cívka. Vhodné plastové cívky lze třeba sehnat tam , kde se sváří ve velkém – je na nich navinut svářecí materiál. Určitě se dá vhodný polotovar sehnat i někde jinde. Věřím, že už se teď třeba na nějaké 3D tiskárně tiskne. Luxusním doplňkem na letiště je kolík pro zajištění napnutého praku, zhotovený třeba jako v našem případě z dlouhého hřebíku s navařeným háčkem.

Anebo…

Kup to zellé od Zellera 🙂