Start sezóny 2022 – ERES na paloučku v Neratovicích

Na sobotu 16.4. jsme v našem klubu naplánovali naši první letošní soutěž NeraERES1 2022 kategorie ERES. Čtrnáct dnů před termínem jsme s překvapením zjistili, že se jedná o Velikonoční víkend a tudíž se může stát a také se stalo, že prodloužený víkend s rodinou dostane u mnohých soutěžících přednost před účasti na soutěži. Týden před termínem se objevili pochybnosti z řad závodníků – meteorologů, zda je vhodné soutěž vůbec pořádat, bo bude fókat a pocitově bude slušná kosa. No…nebyl jsem ředitelem soutěže, tak jsem do toho neměl co kecat. Má role byla jednak být rozhodčím, druhak být managerem soutěže pro IT a za třetí být časoměřičem. Přihlášky do soutěže jsem otevřel již v novém SORGu. Vývoj počtu přihlášek po dobu jejich otevření byl 0 – 16 – 23 – 18. A je tu sobota ráno, hnus že by psa nevyhnal, ale modelář vyráží na letiště, protože pořádá soutěž. Ředitel soutěže, vyzvedávajíc u mne pořadatelský stan, hlásí: „Dnes budou podmínky více než bojové“. A byly. Začalo totiž i lehce poprchávat. Já jsem se ještě ráno na letišti snažil mezi přítomné vnést nejistotu tím, že jsem propagoval myšlenku nic zatím nepřipravovat, protože kdo ví kdo dorazí. Nakonec jsem byl za „slečinku“, protože dozazili samí větrem ošlehaní modeláři. První přijel Vašek Dvořák, pak Gejza Mate s obytným vozem, Vláďa Plichta, výprava z Heřmanova Městce vedená Milošem Minaříkem, který přijel i přesto, že je na mne naštvaný za moje hloupé vtípky s přihláškou na MČR F3L a postupně přijížděli další a další. Ani naši osvědčení přátelé se stánkem s občerstvením si na počasí nestěžovali a dorazili. Díky všem, že jste to nevzdali !
V 8:30 jsme tedy začali budovat zázemí, v 9:15 byl nástup a v 9:30 a nějaké drobné se začalo létat. Vítr 5-6 m/s, nárazy 10m/s. Zamračeno, oblohou putovaly tmavé roztrhané mraky. Asi v 11:00 se poprvé objevil sluneční paprsek a těsně před 12:00 již bylo definitivně slunečno, takže na fotkách na vás bude celá soutěž působit jako zalitá sluncem, ale nebyla. Pilotně to bylo hodně složité, ale žádné třísky se nekonaly a všichni přítomní to vybojovali se ctí. Bylo inspirující sledovat, jak se Karlové, Milošové, Petrové, Vaškové, Ondrové a další zkušeně potýkají s nepřejícím počasím a jakou volí taktiku. Krátce po 14:00 bylo odlétáno a vyhlášeno. Kdyby bylo pěkné počasí, tak jsme udělali více kol, ale vzhedem k situaci na začátku soutěže jsme zvolili pouze nezbytná čtyři kola.
Všichni na stupních vítězů byly odměněni diplomy a cenami od firem Pelikandaniel, Pecka modelář, Kavan a Star models. No a sluníčko svítilo i nadále až do večera. Mrcha. Fungl nový SORGAIR fungoval jak po másle, zkušenosti krátce shrnu v dalším příspěvku. Byl jsem rád, že Pavel Bačina opět fotil a jeho perfektní fotky si můžete prohlédnout na Rajčeti viz připojený odkaz. Video jsem natočil jen jedno, ale nevím zda jej publikuji. Potřebuji tam totiž buď vypípat expresivní výraz nebo jej nahradit výrazem „jdi mi k šípku“. 🙂

Rajče ze soutěže od Pavla Bačiny

Výsledková listina ke stažení