2.EURO Tour RES + ERES = soutěžní víkend MK Heřmanův Městec v Podhořanech

Úvodem tohoto pojednání si řekněme něco málo o místě konání. Obec Podhořany u Ronova se nachází v okrese Chrudim v Pardubickém kraji. Obec leží na silnici I/17 a nachází se na úpatí Železných Hor. Žije zde 249 obyvatel. Jak provoz místního letiště, tak modelářská činnost na něm probíhající jsou pro obec významné a proto se o nich neváhala zmínit na svých stránkách
Na letišti v Podhořanech začal minulý týden ve středu 1.6. modelářský program MK Heřmanův Městec soustředěním mládeže, vyvrcholením byla 2.Euro Tour RES a zklidněním pak nedělní soutěž ERES.
Tentokrát jsem měl chuť zůčastnit se sobotního i nedělního programu a začal se domlouvat s dalšími kamarády závodníky, zda pojedou také, zda zůstanou na oba dny a nabízel jim zabezpečení ubytování přímo na podhořanském letišti. Situace ovšem byla turbulentní, meteorologové začali vydávat poplašné předpovědi na víkend a dopadlo to tak, že z našeho týmu jsme nakonec zůstali jen dva. Oficiální startovní listina Euro Tour čítala v sobotu ráno 32 soutěžících ze všech koutů České Republiky. Příležitost letět dostali i kluci, co pilotují teprve týden! Soustředění mládeže bezesporu přineslo kýžené ovoce. Hned při registraci každý soutěžící dostal předem připravený startovní lístek a v případě zájmu i rozlosovanou matici.
Počasí soutěži přálo a tak se po sobotním nástupu začalo létat na 8 startovištích. K dispozici byly i dvě náhradní stanoviště s náhradními praky. Výborná myšlenka, která se osvědčila. Na druhou stranu nutno říci, že se nestala žádná taková událost, která by vyžadovala opravný let. Soutěž příjemně plynula až doplynula do 12:30, kdy byla vyhlášena přestávka na oběd. Podávala se na heřmanoměsteckých akcích již tradiční knedlíčková polévka a svíčková s knedlíkem. Velice mne pobavil rozpustilý hošík, „žonglující“ s nedojedenými knedlíky, které si odložil v mé porci svíčkové. Ale je malý a neměl z toho ještě rozum a tak mu to nikdo nemůže vyčítat.
Po krátkém, ale vydatném odpočinku, se pokračovalo dále a dolétala se zbylá kola. Mé jméno se na zlomek okamžiku objevilo mezi finalisty, ale po doplnění chybějících výsledků už bylo vše jinak a já šel v klidu asistovat do finále Jendovi K. a pak pomalu balil své stroje. Na slavnostní vyhlášení výsledků navázalo vylosování tomboly, kdy si hodnotné ceny losovali jednotliví soutěžící. Zábavný byl jeho průběh, když většinu cen vyhrál střídavě Jirka K. a junior Honza K. a štěstíčko se usmálo i na Petra C., ale o tom nesmím psát, hrozil na mne ukazovákem. 🙂

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Eurpotemkin_03.jpg.

V pozdním odpoledni jsme si sedli v našem týmovém stanu spolu s hrstkou pilotů, zůstávajících do neděle na ERESy, konzumovali jsme pivo, grilované steaky a klobásy, zajištěné pořadatelem a probrali jsme různá modelářská témata. To vše jsme prokládali různým poletováním. Kolem 19:00 přišla krátká dešťová přeháňka, parkrát dokonce zahřmělo a když to vše ustalo, tak(pánbůh) pokývl hlavou, usmál se a udělal duhu. Ve 21:30 jsme se my tři, co jsme si objednali a zaplatili nocleh na letišti, odebrali do ubytovacích prostor. U hlavní letištní budovy jsme nemohli přeslechnout hlučný zpěv. Ano, jakási společnost byla právě v nejlepším. Pozdravili jsme a vešli do budovy najít naši cimru. Naštěstí byly postele v ní všechny povlečeny, takže jsme s povděkem využili zrekonstruovaných sprch a spokojeně jsme se za zpěvu venkovní společnosti uložili ke spánku. Ráno jsme posnídali z vlastních zásob, uvařili jsme si výtečnou černou kávu, přesunuli jsme se do týmového stanu a začali s přípravou na nedělní soutěž ERES. Nečekaně a celkem nepříjemně foukalo i když počasí bylo teplé a slunečné. Celkem 19 účastníků z širokého dalekého okolí startovalo z 10 startovišť a ve 13:00 bylo odlétáno. Pro mne jako létajícího zpravodaje je to nevýhodná konfigurace, nestíhám točit, fotit a sbírat drby.

Výsledkové listiny:

Co se nedá přehlédnout, jsou vítězové obou podhořanských soutěží. V seniorech obě soutěže vyhrál Ivo K. a kdosi jej při nedělním vyhlašování označil za „Karla Gotta českého RESu“ . Přirovnání je to více než trefné. V juniorech dominoval Jenda K., který tudíž nemůže být nikým jiným, než „synem Karla Gotta českého RESu“. 🙂 . Já osobně jsem se na základě dosažených výsledků z víkendu cítil jako interpret z TV Šlágr – Jakub Smolík 🙂 . To mi ovšem nebrání poděkovat celému pořadatelskému sboru MK Heřmanův Městec za dvě výborně zorganizované soutěže a partičce z našeho týmového stanu za nesmírně příjemnou a vtipnou společnost.
Děkuji všem za pohodový prosluněný víkend!

Komentáře jsou nepovoleny, neboť po zveřejnění původního znění textu nevycházím z udivu nad reakcemi a dále tomu již nemohu věnovat více času. Zároveň se jedná o poslední článek v tomto formátu. Od příště bude více obrázků a téměř žádný text. Děkuji těm , kteří pochopili.