V rytmu aerofonu.

Úvodem trochu názvosloví:  Aerofon (dudy) neboli „dechový hudební nástroj, je takový, který vydává zvuk chvěním vzduchového sloupce, (Wikipedie). Aerof3L (F3L) je kategorie rádiem řízených termických větroňů využívající ke stoupání vzduchový sloupec (FAI SC 2022  F3L). Dudy vydávají kontinuální nepřerušovaný zvuk. Pořadatelé v devět zahájili soutěž a nepřerušovaně pokračovali až do finále. Ředitel soutěže Jan Raus (75) excelentně ovládal software Sorg, Michal Man s pořadatelským týmem měli soutěž pod kontrolou. Připravené letiště na ploše místního aeroklubu, kartičky soutěžících, rozlosování a výhled na nedaleký Boubínský prales. Ve Strakonicích nic neobvyklého.
Žádné prostoje, žádné problémy a ve 13hod. po čtyřech kolech a dvou finálových letech rozdávali diplomy a drobné ceny všem účastníkům. Nejlepší senioři a junioři dostali navíc krásné tašky s bohatou náplní. 
Soutěž odstartovala do úplného bezvětří a první skupina včetně mne byla v krásných 60m. Kdo neměl lehouše, ten byl za tři minuty na zemi. Po dvou letových kolech následovala desetiminutovka na svačinu a odstartovalo se třetí kolo ve větru 4m/s až 5m/s. Hned se mi létá líp. Lehce po dvanácté byla odlétána čtyři základní kola, následovalo zpracování výsledků a vyhlášení finalistů. Tři junioři a dva senioři startovali za mírného větru, druhé kolo opět foukalo, jako by se opakovala základní kola.  Junioři finálové lety zvládli na výtečnou. Vyhrál Ondra Chytil (1/1J), druhé místo bral výborně létající senior Jan Kubele (2/1S), třetí byl junior Ladislav Cink (3/2J), na čtvrtém místě a třetí v juniorech se umístil Vojtěch Kalenda (4/3J) a pátý dolétal vítěz základní části Jiří Váňa. Jiří měl velký tým, za který létali další Váňové v juniorské sestavě: Váňa Tomáš, Váňa Martin a Váňa Lukáš. Skvělá perspektiva do dalších roků.  Za soutěžící zasílám velký dík pořadatelům, pro nás heřmanoměstecké to nebyla zbytečná tříhodinová cesta s dvoustovkou kilometrů. Pořadatelům přeji zdraví, optimismus a my se budeme těšit na další rok a známý Strakonický koláč (který letos nebyl).

Za MK Heřmanův Městec Miloš Minařík

Výsledková listina