O našem RES písečku

Včera jsem létal v hale mimo jiné i s Tomášem Bartovským. Není nic zábavnějšího než halové létání ! Kam se hrabou RES a jim podobné. Ano, jsem tzv. odkopán – RESky mne zdaleka nebaví tak, jako poletování v hale s čímkoliv, co není F3P. Iniciujte mé odvolaní z postu a navrhněte jiného trenéra.
Po skončení pronajatého halového času jsme se s Tomášem ještě zdrželi ve foyer sportovní haly a podiskutovali nad nadcházejícími událostmi. Volně reprodukuji:
Tomáš: „Už si četl návrhy změn F3L pravidel?“ (pozn.autora: bavili jsme se o nich již v minulém roce)
Já: „Jo, jo. Nelíbí se mi. Jak dál budou tyto návrhy zpracovávány?“
Tomáš: „V příštím týdnu obdržím plánovací kalendář činností CIAM FAI. Na jeho základě pak rozešlu návrhy, které jsem obdržel, všem hlasujícím. Proběhne jednání technické komise, ze kterého nakonec vzejde jednoznačné doporučení plenárnímu zasedání. To již pak takto předložený návrh jen schválí. V případě schválených změn tyto přicházejí v platnost začátkem následujícího kalendářního roku.“
Já: „Je možnost zabojovat proti nechtěným změnám vlastním protinávrhem?“
Tomáš: „Ano, ale není to tak jednoduché. Nemůžeš například dávat návrh na změnu právě schválené změny pravidel. To by bylo kontraproduktivní.“

Já: „Jo a minulý týden jsem zjistil, že již platí pravidla F5L. Tam mám také nějaké výhrady. Nevím, školy nemám, ale nechápu, proč se při více jak 5 základních kolech bude nejhorší výsledek škrtat. V F3L se nic neškrtá.“
Tomáš: „Milovníky škrtání výsledků k těmto ustanovením vede vlastní sobeckost (pozn.autora: či touha udělat pro vítězství cokoliv?). Když s nimi mluvíš, tak slyšíš „já bych neměl právo na chybu“, „co když mi selže technika“ a podobné „já“ a „mně“ argumenty.

Já: Ještě jsem se Tě chtěl na něco zeptat. V případě národních pravidel bylo možno do propozic nadefinovat místní úpravu pravidel. Jak je to u mezinárodních pravidel?
Tomáš: To můžeš udělat také.
Já: Takže mohu třeba v propozicích na naši soutěž F5L napsat, že se poletí 6 kol a nic se nebude škrtat?
Tomáš: Tak na to pozor. Musíš rozlišovat. Pokud to je soutěž nedůležitá (= výsledek nebude započítáván do žebříčku), tak to udělat můžeš. Ovšem soutěže „žebříčkové“ se musí létat podle stejných pravidel, aby zapsané výkony byly dosaženy za souměřitelných podmínek. Výsledky ze soutěže, létané s místní úpravou pravidel, která ovlivní dosažené výsledky, do žebříčku nepatří.

K posledně napsanému se ještě vrátím. Které z případných místních úprav mohou ovlivnit či neovlivnit dosažené žebříčkové výsledky?
1) Ano, ovlivní – Škrtání/neškrtání nejhoršího výsledku v F5L jednoznačně ano. Mé doporučení pro nadcházející sezónu – létejme 5 základních kol ať nemusíme škrtat – všichni stejně.
2) Ne, neovlivní – Letět či neletět finále. Pravidla sice říkají, že vítěz závodu vzejde z výsledků finálových letů. Připomeňme si však, že od letošního roku není finále ani F3L ani F5L nijak bonifikováno a do žebříčku je zapsán tak či tak výsledek po odlétání základních kol. Evidence obsazení stupňů vítězů se nikde nevede. Tím je význam finále degradován na pouhé rozlétávání o ceny od pořadatele. Za měsíc či dva si již nevzpomenu, kdo byl na stupních vítězů, o konci sezóny ani nemluvě. Ale když si na konci sezóny otevřu žebříček, který krásně zpracoval nejmenovaný obětavec, uvidím, že například v závodě o pohár Dolních Neratovic nad Bečvou získal nejvíce bodů Yugoslav Srbochorvatič, druhý byl podle zisku bodů Stojan Jakotyč a třetí byl Kamoslav Voletič. To budou pro mne jako trenéra ti skuteční vítězové, ti si ze závodu odvezli nejvyšší bodové zisky. A jestli byli na stupních vítězů či se jen zúčastnili květinového ceremoniálu mi bude srdečně jedno. Tyhle výsledky totiž půjdou i do oficiálních žebříčků SMČR. Po skutečných stupních vítězů nikdo ani nevzdechne.