Minimalistická Králodvorská F3L

Tak se to na několikátý pokus konečně podařilo a 1.Králodvorská F3L/RES – 2022 se stala skutečností. Jirka a Martin Rajšnerovi si ukousli velké sousto, když se rozhodli v minimální pořadatelské sestavě s minimálním zázemím uspořádat na minimálně posekané ploše ne zrovna minimálních rozměrů soutěž kategorie F3L. Zájem o soutěž mezi soutěžícími nebyl zrovna minimální, ale minimálně sedm přihlášených nakonec nedorazilo. To vyvolalo radikální požadavek na odeslání ostré petice neukázněným, ale zbytečně. Problémek byl jinde. Díky odložení termínu přešly přihlášky do nové verze SORGu, která již není napojena na email. Tudíž pokud jste se přihlásili na původní termín soutěže ještě ve starší verzi SORGu a odhlásili se z přeloženého termínu přes email, dostali jste sice zprávu, že je vše provedeno, ale bohužel zřejmě již v neplatné verzi databáze soutěžících. Toto byl problém pouze pár soutěží a v současné době již není aktuální. Ano, ne každý je ajťák a nemůže to vědět. V každém případě bylo nutno ráno po prezentaci soutěžících přelosovat letové skupiny. Pořadatelé, uvědomte si to všichni, co to tady teď čtete: „Je zakázáno cokoli připravovat den dopředu.“ Hovořím z vlastní bolestné zkušenosti. Dobrou myšlenku na usnadnění práce vždy cosi hladce a rychle zhatí a nakonec uznáte, že to byla práce k ničemu. Jirka Rajšner při rozpravě jasně stanovil podmínky, za jakých se soutěž uskuteční. Letělo se 5 základních + 2 finálová kola. Minimalismus soutěže vedl k samoměření – co si pamatuji tak podruhé na RES soutěži, nicméně pravidla toto připouštějí. Trošku překvapení mezi soutěžícími způsobilo zjištění, že nejsou k dispozici na startovištích stopky a každý samoměřič se tak musel postarat o zapůjčení stopek, pokud je sám nevlastnil. Na průběh soutěže to nemělo žádný vliv.

Krásné počasí a celková pohoda vydržely po celou dobu, k motání praků nedocházelo. Pořadatel vycházel soutěžícím vstříc když se objevil nějaký problém. Mohu potvrdit na vlastní kůži. Milan B. přeslechl výzvu ke startu a nestačil nastoupit v 5.kole a byla mu umožněna oprava. Šel jsem tedy pomoci Martinovi se SORGEm, abychom Milana umístili na některé opravné místo, což se nakonec povedlo a odcházel jsem z pořadatelského stanu spokojen a s domněnkou, že letím v 5.kole v poslední rundě. Za chvilku mne ale Martin shání, že jsem nedodal výsledek z 5.kola, kde jsem naopak měl letět v první rundě. Do té jsem nevědomky neodstartoval, protože jsme zrovna řešili v SORGu Milana. Takže jsem paradoxně svou pomocí způsobil organizační problém, ale jako „odměnu“ jsem dostal opravu. Samozřejmě, pořadatel mně i Milanovi mohl říci: “ Jo hoši , nedáváte pozor, je mi líto, máte za nula“. Ale vše bylo na pohodu…
Zhruba v půlpáté proběhlo slavnostní vyhlášení ovšem již ne za účasti všech soutěžících. Někteří vyrazili domů již po základních kolech. Na vítěze čekali pěkné poháry a na plnoleté i velké lahve pivních speciálů. Vyhlášeni byli junioři samostatně a pak pořadí celkové. Nechtěl jsem být kverulant a kazit pořadatelům vyhlášení „věcnou“ poznámkou, že celkové výsledky jsou nezajímavé a naopak zajímavé jsou výsledky podle věkových kategorií. Ve výsledkovce to je nakonec tak či tak dohledatelné. Poděkování klukům Rajšnerům za odvedenou požadatelskou práci bylo to minimum, co soutěžící mohli na úplný závěr udělat.
Trošku toho kverulanství si neopustím, byť tyto „kverulace“ nejdou za pořadateli. Obešel jsem a pokecal si s velkou většinou účastníků. Některé jejich postřehy z průběhu soutěže mi klausovsky zdvihly obočí, např. tvrzení: „… tak si ten čas pamatuj a jdem to zkusit znovu.“ nebo měření přesnosti přistání i přes odpadlou část modelu. Nebudu nikoho podezírat z nepoctivosti, myslím si, že šlo spíše o přešlapy způsobené nedostatečnou znalostí pravidel jak ze strany pilota tak samoměřiče. Je to daň samoměření a pořadatel toto nemá šanci ohlídat. Dovoluji si zaslat ostrou petici těm, kdo nemají zkušenosti se samoměřením. Ptát se, ptát se, ptát se! Od toho je nástup soutěžících ráno před soutěží. Nebojte se, nikdo vás nebude mít za hlupáky. A nebojte se zeptat ani v průběhu soutěže, reskaři jsou velice vstřícná komunita. Mějte na paměti: mravnost nade vše!

Výsledková listina 1.Králodvorská F3L/RES – 2022

Fotogalerie Pavla Bačiny – 1.Králodvorská F3L/RES – 2022