Nedělní gumoRESení v Roudnici

RC klub Roudnice nad Labem zkusil pokračovat v loni nastoupeném trendu a uspořádal F3L soutěž v minimalistickém stylu. Co to znamená minimalismus? Bez tiskárny, bez centrály či jiné výkoné elektropřípojky, ale s NTB, měničem z 12 na 220, s bezva pořadatelským stanem, který je v slunečných dnech nezbytný. Rozlosování a startovní lístečky si tak pořadatel přivezl hotové z domova. Áááá, modří už vědí! Každá nečekaná změna hodí malé vidle do dobře myšleného plánu. Tady to byla na úvod jen změna jména jednoho soutěžícího. Kdo bude ten odvážný a změní to v již rozlosovaném SORGU? Kdo bude garantovat, že to proběhne bez problému, když není možnost opakovat losování a tisk lístků? Nenašel se takový „smělec“ a nedivím se. Na tohle chce mít opravdu, ale opravdu, hodně zkušeností v oblasti SORGologie.

Nástup krátce po 9:00, začátek létání 9:20. 5 startovišť, 4 skupiny, 5 kol, ne finále. Po 3 kolech přestávka na oběd + pro pořadatele na zapsání výsledků. První lety prvního kola neslané, nemastné jak to tak bývá. Pak to již začalo nosit všem, kdo si umí termiku najít, jak to tak bývá. V průběhu přestávky zesílil vítr a změnil směr jak to tak bývá. Začalo se dařit vyrábět špagátové zámotky, ale stejně tak se je dařilo, sice se zvýšeným úsilím, rozmotávat. K tomu zamotávání – zkušení větroňáři říkají, že je třeba co nejdříve co nejvíce u gumy sebrat špagát, neohlížet se napravo nalevo a pokračovat bez ohedu na ostatní směrem ke startovišti. Padnul návrh na ukončení soutěže po 4.kole, ale nesmlouvavá jury byla proti a tak se odlétalo i 5. kolo a bylo to tak správně.

Libor se ze soutěže na soutěž stal vyhledávaným koučem juniorů a pokračoval v úspěšném vedení Martina Sazečka, svými radami pomáhal Štěpánovi Bačinovi a v neposlední řadě i dalšímu nadějnému ju-se-niorovi – mně. 🙂 Dík moc.
Celkově by soutěž probíhala v poklidu, kdyby se ve 3.kole nesrazili Pavel a Honza Řádové a neodskákal to Honzův model ulomeným vnějším uchem. Termika byla ovšem taková , že poškozený a složitě řiditelný model pokračoval v užívání si termiky a odmítal nouzově přistát. Nakonec ho Honza, obklopen hroznem rádců, dostal v pořádku dolů. Samozřejmě měl nárok na opravu a byla na ní i velice výhodná chvíle, protože po 3.kole byla naplánována přestávka.

Bohužel pořadatel nechal opravu až na konec soutěže. Poměrně velké vidle zabodnuté do soutěžních výsledků? No, kdybych nevěděl to co vím teď, řekl bych že ano. Ale…počkejte si. Byl jsem přesvědčen, že v takovém okamžiku již nelze „vyloudit“ regulérní opravnou skupinu a neexistuje jednoduché elegantní rychlé řešení. Tak jsme museli ručně vylosovat skupinu, odletět a zapsat výsledek jen Honzovi. Ano, je to špatně, ano může si kdokoliv ze soutěžících na to stěžovat a bylo by to oprávněné, ano asi se měla svolat jury a ta měla říct: „Nelze opakovat, nepoletí se oprava.“ Nicméně ani to řešení, co jsme přijali se zavřenýma očima s pořadím naštěstí nijak nezamávalo, takže se dá s výhradou akceptovat. Celá situace má samozřejmě jiné řešení a pro mne neskutečně překvapivé. Ona totiž ta „reflight skupina“ jde vytvořit, jen je na to potřeba čas na zkoušení a dobře čitelný display. SORG vytvoří skupinu a zařadí ji na správné místo již rozjeté či skončené soutěže. Jenže tohle jsem po různých pokusech zjistil až v pondělí večer po soutěži, když jsem zkoumal složku SORGU z roudnické soutěže. To by jste tam se mnou na letišti v Roudnici asi tak dlouho nechtěli čekat, že? 😉 Resume – nebyla to nijak zásadní chyba, když pořadatel nechal reflight až nakonec. V každém případě se důrazně doporučuje řešit opakovaní letu ještě v tom kole, ve kterém důvod k opakování vznikl. A když už jsem u toho SORGu – jméno soutěžícího lze beztrestně změnit i v již rozběhnuté rozlosované soutěži. Jak na to? V seznamu soutěžících zeditujeme jméno. Celý SORG zavřeme. SORG spustíme a co vidíme? Změna jména se všude propsala. Skvělé. SuperSORG!
Celkově ale dobrý, každej není „ajťák“ tak to trošku zaskřípalo. My profiajťáci si to tak neberem, patří to k naší práci. Počasí nám celkem přálo, všichni přítomní byli příjemně naladěni, Marcelka, Verunka a Dášenka upekly vynikající bábovku, koláč a „míša“ řezy, legrace opět byla v míře vrchovaté, tak co řešit. Zase jeden pěkný den s RESkama na letišti.

Výsledky:

Fotogalerie Jendy Kulicha

Fotogalerie Pavla Bačiny