RESky v Brodě Havlíčkově

Druhé letošní havlíčkobrodské RESky se odehrály v sobotu 18.9. na letišti místního aeroklubu. Zájem o účast překvapil i samotné pořadatele. Za ně komunikoval na messengeru, „fakebooku“ a nakonec i telefonicky Karel (nikoliv Havlíček Borovský, ale Svoboda). Nejprve to chtěl mít na jistotu tak, jak to mají v Brodě ověřeno, ale převis náhradníků rostl a rostl a tak Karel nakonec šel do rizika 5 startovišť v relativně stísněném prostoru a přijetí náhradníků do startovní listiny. Na místě se pak v sobotu ráno prezentovalo 30 závodníků. Počasí hrozilo přeháňkami, vítr často měnil sílu, ale naštěstí nikoliv směr a praky s padáčky padaly téměř přesně do drah a pomocníci tak měli usnadněnu svou nezáviděníhodnou úlohu při donášení praků. Organizace klapala bez problémů, časoměřiči z řad členů klubu, specialista na IT (ano, dnes je to na soutěži RES standard), moderátor( nezdá se to, ale značně urychluje průběh soutěže). K havlíčkobrodské soutěži neodmyslitelně patří „pak kantýský“ (Radek Papež) se svou neotřelou a vtipně prezentovanou nabídkou nejprve snídaňových, pak svačinových a následně i obědových párků, bez jejichž konzumace nesmí nikdo odjet z letiště, kávy a čaje. K tomu byla k dispozici výtečná domácí buchta(perník?), po které se jen zaprášilo. Já jsem účast v HavlBrodě neplánoval, ale pak se ozval Petr Břinčil, že s Vaškem Dvořákem určitě jedou a tak jsem se k nim přidal. S touhle dvojkou je vždy neskutečná sranda. Trošku předejdu událostem – neměl jsem to dělat, byl jsem ze seniorů nejhorší a s přehledem mne přelétala i většina juniorů. A to jsem se hodně snažil v tom větru bojovat. Bože, jak hluboko jsem klesl! Na druhou stranu mi účast přinesla i jiný užitek. Potkal jsem kluky, kteří do našich končin na soutěže nejezdí a hlavně jsem využil velké účasti soutěžících a dokončil průzkum na téma „Chceme všichni mezinárodní pravidla RES nebo chceme zachovat i ta národní? “ Jednoznačná odpověď již na třetí soutěži za sebou – chceme jen jedna pravidla, ta mezinárodní. Po delším čase jsem se potkal s Karlem Svobodou seniorem a příjemně s ním poklábosil o jeho modelařině a našich společných známých. Muselo jim zvonit v uších. Mimochodem – Karel byl nadšen, kolik tam vidí soutěžících juniorů a žáků.
Jenda Kulich nestačil přijímat gratulace a musel vyprávět o svém husarském kousku. Pokud to nevíte, Jenda se o víkendu 11.- 12.9.2021 zúčastnil díky nabídce podpory od firmy Samba model mezinárodního závodu kategorie F5J SAMBA CUP. Model měl k dispozici k naladění a trénování 14 dnů předem. No a on tam svou věkovou kategorii vyhrál!
Co bych vám tak ještě naspal? SORG fungoval, řešily se dvě opravné skupiny. Finále bylo velmi zajímavé a vyhrál jej junior Martin Vencel. Byl ve formě již v Neratovicích, ale Havlíčkův Brod mu vyloženě sedl. Všechny jeho lety byly víceméně top, žádný výkyv. V 15:00 bylo vyhlášeno, poděkováno za účast a za soutěž, soutěžící ponechali pořadatelský sbor „svému osudu“ (všechno pobalit a uklidit) a rozjeli se do svých domovů. Havlíčkobrodští – díky, dobrá práce.
Výsledky jednotlivých věkových kategorií si můžete nastudovat v připojeném odkazu na výsledkovou listinu.

Foto zatím od Radka Papeže, ale nebojte, Bačinovi také fotili, odkaz určitě přibude 🙂 .