F3L World Cup & Euro Tour Podhořany CZ

Na letišti v Podhořanech jsme odlétali za excelentního počasí ve dnech 3.-4. června 2023 první mezinárodní soutěž F3L, která byla zařazená do třech seriálů. Třicet šest soutěžících (25x CZ a 11x SK) si v pohodovém tempu zalétalo sedm kvalifikačních kol a dvě finále seniorů a dvě juniorů.
Létalo se na osmi startovištích se dvěma záložními. K vlekání jsme použili nové silony Megaline 1,04mm z produkce www.emc-vega.de. Po předchozích zkušenostech s různými vlasci 0,8 a 0,9mm je tento silon správná volba, nepraskne v tahu, v uzlu ani při křížení. 
Na startovní listině bylo třináct juniorů, 10x Heřmanův Městec, 2x CZ a 1x SK, a proto mne napadá otázka, kde je těch 223 stavebnic RESek, které junioři obdrželi za poslední tři roky? 
Zázemí pro soutěž bylo skromné, takový heřmanoměstecký standard: velkokapacitní stan, svíčková, klobásy, steaky, pití všeho druhu i kávovar s domácí buchtou.  Na letišti foukal netypický východní vítr v So 2-4m/s a v Ne do 3m/s. Starty probíhaly šikmo na vítr, postupně, bezproblémově a jediné křížení bylo až ve finále seniorů. Při startu stáli pomocníci u gumy a v okamžiku odpojení modelu se vraceli se svým gumicukem k pilotovi. Při bočním větru je důležité nečekat na padáček, ale ihned vzít silon od konce gumy a vyrazit zpět ke svému startovišti. Hodně pilotů zápasilo se sluníčkem, celé dopoledne se startovalo přímo do něj. Kdo neměl kvalitní tmavé brýle, měl problém. Na soutěž můžete mít tři modely a bude dobré mít i troje skla. 

Výkony soutěžících byly hodně nadstadardní. Příkladem může být Ján Littva, který měl sedm tisícovek a z toho dvě byly za tříminutové opakování letu. Soutěž je opravdu sportovní výkon, běh pro padáčky prověří vaši kondici, po sedmi letech určitě nějaké kilometry zdoláte. Na vlastním hřišti jsme všichni mistři a tak porovnání s konkurencí je vždy zdravé a žádoucí. Senioři letěli finále ve složení 5x SK a 3x CZ, u juniorů to bylo opačně 7x CZ a 1x SK (naštěstí ze Slovenska přijel jen Andrej Citara). S ohledem na směr větru od lesa, se létalo po větru do velkých dálek i výšek, za což byli mnozí odměněni nulou s přistáním tam někde v dáli.  Nebylo třeba házet flintu do žita, Karol Chyba s jednou nulou skončil celkově devátý a to je výsledek bez škrtání.
Oživila se i diskuse na téma „škrtání“. Jedni ho chtějí a druzí ne. Můj názor je všeobecně známý, neškrtat jako piloti Airbusu-330 v roce 2007, kteří neškrtli let a bez paliva doplachtili na Azory. Zvládli krásné přistání, i my bychom měli přistávat k cíli stejně a neměli bychom se spoléhat na škrtnutí špatného výsledku.
Junioři létali výborně, ale tentokrát měli senioři navrch, nejlepším juniorem v základní části byl dvanáctý Martin Vencel, stále létající s osvědčenou Sambou. Mezi seniory měl velké zastoupení model Vaiana a Magic u slovenských závodníků, u domácích  Resik, Balu Max a Starmade 2. Finále odstartovali junioři s nápovědou od seniorských finalistů.  Junioři nevěřili svým očím, jak je pomocníci na absolutně čisté a modré obloze naváděli do termiky. Nejlépe zvládl finále juniorů domácí Vojta Kalenda s lety 6:00 + 99 a 6:01 + 99, nápovědu měl od Luboše Mokříže v F1 a Ondry Rezlera v F2, druhý skončil nejlepší junior základu Martin Vencel. Historicky prvně jsme ve finále juniorů udělili dvě třetí místa, která za naprosto shodné výsledky získali Jan Kulich a domácí Ondřej Chytil.

Finále seniorů bylo složitější, první let někteří piloti opakovali a díky křížení silonu se opakoval celý let. Výsledkem byly čtyři tisícovky mezi Ondřejem Rezlerem a Jánem Littvou. V rozmezí 30 minut se historie opakovala,podruhé jsme udělili dvě místa, tentokrát za umístění nejvyšší. Krásná tečka za Česko – Slovenskou mezinárodkou. Další dabl očekávám za sto let. Druhé místo vylétal Jaro Košťan a třetí Ivo Kulich. Tombola se taktéž střídala a Jeti DS-12 skončila na Slovensku.

Finálové lety se mají podle pravidel letět a v Podhořanech to byla mistrovská podívaná na juniory i seniory. V pravidlech se píše: čl. 5.L.12. Konečné pořadí v soutěži určuje pro piloty, kteří se kvalifikovali do finále, pořadí po finále.
Dík posílám všem závodníkům za skvělé výkony, pořadatelům za organizaci včetně bohatého občerstvení a sponzorům za hodnotné ceny.

Za MK Heřmanův Městec – Miloš Minařík

Výsledková listina: