Úspěch českých RESařů na Slovensku

Dnes ráno jsem si díky laskavosti Miloše Minaříka vyposlechl autentické informace z účasti české výpravy na soutěži RESek na letišti LIT-teamu ve slovenských Levicích. Musím to čím skor sepsat, než to všechno zapomenu.

Výprava z Heřmanova Městce ve složení senioři Miloš a Martin a junioři Ondra, Vojta, Daniel a Lukáš dorazila na místo konání v sobotu 3.7. již v 7 hodin. Českou výpravu dále tvořili senioři Vojtěch Zima, Ivo Kulich a junior Jenda Kulich. Pořadatel připravil 9 startovišť a soutěž byla vypsána na 6 kol + finále. Po dořešení drobných technických problémů se začalo létat v 10:00 a soutěž byla dolétána v 16:00. Vítr foukal zpředu či z boku, takže se dostalo i na řízený start podle startovišť. Průměrná rychlost větru byla lehce nad 5m/s. K dispozici nebyli časoměřiči a soutěž tedy proběhla samoměřením s průběžnou kontrolou ze strany pořadatele. Žádný protest na regulérnost měření se po celou dobu soutěže nevyskytl. Startovné bylo stanoveno na 20EUR, za příplatek 5EUR pořadatel zajistil oběd – pečené kuřecí stehno s rýží a broskvový kompot. Zakoupit bylo možno i pivo za 1EUR. Po odlétání základní části byla před finále vyhlášena půlhodinová pauza, v jejímž průběhu si měli soutěžící zkontrolovat korektnost zaznamenaných výsledků a pořadatel dořešit případné nejasnosti. Co čert nechtěl, Miloš neměl ve výsledcích zapsáno jedno soutěžní kolo, ale vše se s omluvou dohledalo a vyřešilo. Do finále seniorů se probojovali Miloš ze 7.místa a Ivo z 9.místa a zalétali nesmírně zkušeně. Miloš zvítězil a Ivo byl třetí. Velká gratulace! A minimálně stejně velká gratulace patří i našim juniorům, kteří obsadili všechna místa na stupních vítězů v pořadí Jenda Kulich, Ondra Chytil a Vojta Kalenda. Týýýjo! Všechny palce nahoru!

K použité technice. Organizace soutěže v SORGu. Žluté gumy, silon oranžový 0,9mm. České modely se na Slovensku nenosí. K vidění bylo mezi slovenskými závodníky jedno Kiwi. Zato tam letí eliptické modely Eli a Viana od místních výrobců. Vzhledem k počasí Miloš a jeho svěřenci dovažovali modely o 100 – 150 gramů.

Celkově příjemná přátelská atmosféra. Miloš chtěl tento rok dát dohromady sérii tří mezinárodních RES závodů – Slovensko, Německo a Čechy. Kvůli COVIDu to asi neklapne. V Německu je modelářské dění stále přísně regulováno a soutěž se konat nebude. Slovenská soutěž je sice úspěšně uspořádána, ale v současné době tam proticovidová opatření nabírají na síle a slovenští soutěžící si nejsou jisti, zda budou moci cestovat do Čech. Situace na Slovensku je o to pikantnější, že běžní lidé jsou znechuceni tím, co jejich vláda předvedla s očkovacími vakcínami a odmítají se dávat očkovat. Ze slovenských závodníků nebyl očkován snad ani jeden.

A to je vše co si pamatuji. Snad jsem ty informace nepřekroutil.

Miloš můj text a jeho fotografie ještě dnes večer autorizoval a připomněl důležité přísloví, které se vám může hodit mezi slovenskými modeláři v okolī Levic: Kdo pije Horec, bude z něj borec!