Roušky, ruce, rozestupy, RESy.

Motto v nadpisu nebylo z hlavy pořadatelů soutěže Letní NeraRES, jeho autorem je Miloš Minařík. Po pohodové soutěži v Havlíčkově Brodě byla v sobotu 19.9.2020 řada na RC Modelklubu Neratovice aby předvedl svůj pořadatelský um. Tentokrát jsme se museli spokojit s výrazně menším pořadatelským sborem a ještě jsme museli požádat Jirku „Vorla“ z mělnického klubu o pomoc. Takže suma sumárum – 4 časoměřiči, ředitel soutěže a hlavní rozhodčí(já), který vykonával i funkci IT sorg- experta. K tomu jsme do soutěže poslali i dva soutěžící. Přihlášky na Stoupáku na naši soutěž se otevřely v půlce týdne a během dopoledne byla startovní listina, omezená na 30 účastníků, zaplněna. Pak začala trošku řídnout hlavně zásluhou juniorů z Heřmanova Městce. 2x COVID karanténa kvůli sportovnímu oddílu, 1x odjezd na pohotovost díky spolknutí magnetu :-). Vše snad dobře dopadlo.
V sobotu ráno jsme se sešli na letišti, vše pečlivě rozměřili, ponatahovali, mincířem změřili tahy praků. Vše šlo v pohodě až na nějaké „drobnosti“, jako že jsem zapomněl kotvící kolíky k prakům doma. Naštěstí jsme měli náhradní s sebou…V půl devaté rozjelo činnost i výpočetní středisko a v devět hodin deset minut jsme rozdali soutěžícím obligátní startovní lístky a šlo se soutěžit.

Počasí nám přálo převelice. Vítr foukal od východu, zhruba 2 m/s, slunečno. Gumicuky jsme po celou dobu soutěže nemuseli přemisťovat. Navýsost důležité funkce moderátora se prostřednictvím megafonu ujal Jirka Hvězda, který svým „jemným taktem“ zval soutěžící na start, vyhlašoval přípravu a glosoval dění na ploše. Vše klapalo jako na drátkách a kolem čtvrt na čtyři proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků a rozdání poměrně hodnotných cen. Vítězové vypadali dost spokojeni a podle následných ohlasů byli někteří i značně překvapeni. Speciální cenu – stavebnici modelu RES od sponzora Star models a potlesk všech přítomných navrch – si vysloužila juniorka Maruška Bačinová. Pořadatelský program SORG byl tentokrát velkým a spolehlivým pomocníkem. Elegantně vyřešil i přidání opravné skupiny, soutěžící vzali za vděk na místě vytištěnými výsledkovými listinami. Protesty žádné, nálada mezi soutěžícími vynikající, káva a buchta, upečená „paní ředitelovou“ byla k dispozici zdarma stejně jako obrovská zásoba bonbonů, kterou dovezli kluci Vencelovi pro děti. Mno…v průběhu dne se ukázalo, že věk některých dětí začal výrazně přesahovat věkovou hranici osmnáct let :-). Velké poděkování patří Veronice Bačinové za nádherné fotografie, které pořídila v průběhu soutěže a můžete si je prohlédnout v odkazu pod článkem. Když jsme se po skončení soutěže vraceli domů, měli jsme opravdu dobrý pocit. Kéž by se to tahle povedlo vždy!

Letní NeraRES 19.9.2020